Bakłażan zapiekany ze spaghetti i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1968
Składniki:
- 25 g makaronu spaghetti
- 15 g orzeszków pinii
- 15 g tartego sera Pecorino
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 bakłażan
- sól
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ z bakłażana pokroić na drobne kawałeczki. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wymieszać z pokrojonym miąższem z bakłażana oraz orzeszkami pinii. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążonego bakłażana. Całość posypać tartym serem Pecorino, polać przecierem pomidorowym, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut.
Komentarze (0)