Bakłażan zapiekany ze spaghetti i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1968
Bakłażan zapiekany ze spaghetti i orzeszkami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g makaronu spaghetti
  • 15 g orzeszków pinii
  • 15 g tartego sera Pecorino
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 bakłażan
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody i wydrążyć środek. Wydrążony miąższ z bakłażana pokroić na drobne kawałeczki. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wymieszać z pokrojonym miąższem z bakłażana oraz orzeszkami pinii. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążonego bakłażana. Całość posypać tartym serem Pecorino, polać przecierem pomidorowym, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów