Bakłażan zapiekany z serem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 670
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszce bez skórki
- 200 g startego parmezanu
- 200 g sera mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry o grubości 7 mm, osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i przyrumienić z obu stron, po czym ściągnąć z grilla. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Wtedy dodać do niego posiekaną drobno bazylię, pomidory z puszki, wymieszać i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia z pomidorami i czosnkiem dodać przyrumienione wcześniej bakłażany, posypać je startym parmezanem, wyłożyć pokrojoną mozzarellę i doprawić do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)