Bakłażan zapiekany z serem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 670
Bakłażan zapiekany z serem i pomidorami
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszce bez skórki
  • 200 g startego parmezanu
  • 200 g sera mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry o grubości 7 mm, osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i przyrumienić z obu stron, po czym ściągnąć z grilla. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Wtedy dodać do niego posiekaną drobno bazylię, pomidory z puszki, wymieszać i doprowadzić to do wrzenia na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia z pomidorami i czosnkiem dodać przyrumienione wcześniej bakłażany, posypać je startym parmezanem, wyłożyć pokrojoną mozzarellę i doprawić do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów