Bakłażan zapiekany z jagnięciną i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1672
Składniki:
- 300 g łopatki jagnięcej bez kości
- 30 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- 2 pomidory śliwkowe
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Środki wydrążonych bakłażanów pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno. Jagnięcinę pokroić w dużą kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso oraz środki z bakłażanów. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii, wymieszać, smażyć razem jeszcze przez 1 minutę, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Następnie wszystko posypać pokruszonym na kawałki serem feta, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić
Komentarze (0)