Bakłażan zapiekany z ananasem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 523
Bakłażan zapiekany z ananasem
fot. CorinaDanielaObertas (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g ananasów w zalewie (krążki)
  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki tłuczonych, łuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki łuskanych nasion granatu
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, odsączyć z wody i pokroić je w cienkie, podłużne plastry o grubości 1 cm. Następnie oprószyć je szczyptą soli i osuszyć na papierowym ręczniku. Ananasy odsączyć z zalewy i zawinąć w nie osączone wcześniej ananasy. Całość spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi. Wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż bakłażany zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać łuskanymi nasionami granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów