Bakłażan zapiekany z krewetkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3928
Bakłażan zapiekany z krewetkami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek tygrysich
  • 5 dag zielonej fasoli
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście bananowca lub pora

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i sparzyć wrzątkiem. Bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na dwie poprzeczne części. Następnie środki wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Fasolę zieloną zalać niewielka ilością lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Cebule pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa zmieszać ze sobą i razem z krewetkami przełożyć do wydrążonego bakłażana. Wierzch zalać oliwą z oliwek. Całość oprószyć pieprzem, solą i posypać tartym serem żółtym. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do miękkości warzyw. Liście bananowca lub pora sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Na liście wyłożyć zapieczonego bakłażana.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów