Bakłażan zapiekany z krewetkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4154
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek tygrysich
- 5 dag zielonej fasoli
- 5 dag tartego sera żółtego
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 liście bananowca lub pora
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i sparzyć wrzątkiem. Bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na dwie poprzeczne części. Następnie środki wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Fasolę zieloną zalać niewielka ilością lekko osolonej wody, zagotować i odcedzić. Rzodkiewkę pokroić w plastry. Cebule pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa zmieszać ze sobą i razem z krewetkami przełożyć do wydrążonego bakłażana. Wierzch zalać oliwą z oliwek. Całość oprószyć pieprzem, solą i posypać tartym serem żółtym. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do miękkości warzyw. Liście bananowca lub pora sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Na liście wyłożyć zapieczonego bakłażana.
Komentarze (0)