Bakłażan smażony z jogurtem, wiórkami kokosowymi i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 16160
Bakłażan smażony z jogurtem, wiórkami kokosowymi i pomidorami
fot. Jan Homann / domena publiczna

Składniki:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć je szczyptą soli, mielonym pieprzem ziołowym i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jogurt grecki zmieszać z wiórkami kokosowymi i nałożyć na usmażone plastry bakłażana. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory posiekać drobno, wymieszać z pokrojonym wcześniej czosnkiem, po czym oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i dodać do całości.

Komentarze (1)

chyba się trochę zjarały buahaha

Podobne przepisy

Więcej przepisów