Bakłażan z ryżem, pieczarkami, papryką i szpinakiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3501
Bakłażan z ryżem, pieczarkami, papryką i szpinakiem
fot. cdlyle / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • pęczek szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażana przekroić na połowy i wydrążyć środek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pieczarki oraz środki z wydrążonego bakłażana i smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu dodać smażone składniki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone bakłażany. Dodać do tego pokrojone papryki i szpinak, po czym całość zalać octem balsamicznym zmieszanym z 2 łyżkami oliwy. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 5 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów