Bakłażan z ziemniakami w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1331
Bakłażan z ziemniakami w pesto
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek rukoli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Bakłażana pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojone ziemniaki i orzeszki pinii. Oba składniki oprószyć przyprawą do ziemniaków i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego wcześniej bakłażana. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości ziemniaków. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miseczek.

Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do miksera. Do czosnku dodać rukolę, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu dodać do nich tłuczone orzechy laskowe, doprawić szczyptą soli i dobrze wymieszać. Gotowe pesto dodać do potrawy.

Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów