Bakłażan pieczony ze spaghetti alla chitarra
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2455
Składniki:
- 30 g makaronu Spaghetti alla chitarra
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki tartego sera pecorino
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Następnie oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony wymieszać z orzeszkami pinii i przełożyć razem do wydrążonego wcześniej bakłażana. Całość posypać tartym serem pecorino i wysmarować koncentratem pomidorowym. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)