Bakłażan w omlecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 565
Bakłażan w omlecie
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 8 jaj
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 100 ml keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży jarmuż

Opis przygotowania:

Paprykę, bakłażany oraz jarmuż umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Bakłażany przekroić w poprzek na połowy, oprószyć je solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni.

Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zeszklić na nim pokrojoną wcześniej cebulę oraz czerwoną paprykę. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Usmażone wcześniej bakłażany przełożyć z powrotem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Jajka wbić do rondla, roztrzepać je widelcem z mlekiem, mąką, szczyptą soli, pieprzu, zeszkloną cebulą, papryką i przelać to na bakłażany na patelni.

Całość nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wówczas wszystko ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, udekorować świeżym jarmużem i podawać z pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów