Bakłażan pieczony z serem i papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1418
Bakłażan pieczony z serem i papryką
fot. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone, słodkie papryki
  • 2 wędzone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie paprykę słodką i wędzoną pozbawić nasion, pokroić obie w drobną kostkę i posypać pokrojone bakłażany. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do składników. Dodać do tego ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili, aż bakłażany zaczną się kurczyć, wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów