Bakłażan pieczony z serem i papryką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1418
Składniki:
- 300 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 2 bakłażany
- 2 czerwone, słodkie papryki
- 2 wędzone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Następnie paprykę słodką i wędzoną pozbawić nasion, pokroić obie w drobną kostkę i posypać pokrojone bakłażany. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do składników. Dodać do tego ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać natką zielonej pietruszki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec do chwili, aż bakłażany zaczną się kurczyć, wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia.
Komentarze (0)