Bakłażan z makrelą i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1823
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 5 g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 bakłażan
- 1 wędzona makrela
- szczypiorek
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Makrelę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na małe kawałki. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojonego bakłażana, wsypać sparzone rodzynki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie do smażonych składników dodać pokruszoną rybę, po czym wszystko zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Tuż przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)