Bakłażan grillowany ze śmietaną i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1119
Składniki:
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 g wędzonego boczku
- 2 bakłażany
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana przekroić na połowy, przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości. Po upieczeniu ściągnąć z grilla i miąższ wyskrobać łyżeczką do miski. Do miąższu z bakłażana wsypać pieprz ziołowy, szczyptę soli i dobrze wymieszać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć z patelni i wymieszać z miąższem z bakłażana. Całość przełożyć na talerz, polać śmietaną kremówką i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)