Bajgle z łososiem, awokado i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1660
Bajgle z łososiem, awokado i kaparami
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z wędzonego łososia
  • 100 g kaparów w zalewie
  • 2 czerwone cebule
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 cytryna
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko z jajka

Opis przygotowania:

Awokado umyć, osączyć z wody, brać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem w misce. Kapary osaczyć z zalewy. Łososia pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, dodać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wsypać sól i z całości wyrobić gęste ciasto mikserem. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie podsypać je mąką i zawinąć w jeden długi rulon o grubości 3 cm. Pokroić go na kawałki i uformować z nich okręgi. Nakryć je ściereczką i pozostawić przez 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na połówki. Wysmarować je rozgniecionym wcześniej awokado, wyłożyć plastrami wędzonego łososia oraz cebuli i posypać kaparami. Całość skropić sokiem z połowy cytryny i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów