Bajgle z łososiem, awokado i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1660
Składniki:
- 300 g filetów z wędzonego łososia
- 100 g kaparów w zalewie
- 2 czerwone cebule
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 cytryna
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko z jajka
Opis przygotowania:
Awokado umyć, osączyć z wody, brać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem w misce. Kapary osaczyć z zalewy. Łososia pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, dodać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wsypać sól i z całości wyrobić gęste ciasto mikserem. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie podsypać je mąką i zawinąć w jeden długi rulon o grubości 3 cm. Pokroić go na kawałki i uformować z nich okręgi. Nakryć je ściereczką i pozostawić przez 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na połówki. Wysmarować je rozgniecionym wcześniej awokado, wyłożyć plastrami wędzonego łososia oraz cebuli i posypać kaparami. Całość skropić sokiem z połowy cytryny i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, dodać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wsypać sól i z całości wyrobić gęste ciasto mikserem. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie podsypać je mąką i zawinąć w jeden długi rulon o grubości 3 cm. Pokroić go na kawałki i uformować z nich okręgi. Nakryć je ściereczką i pozostawić przez 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować je białkiem jajka i posypać czarnym sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na połówki. Wysmarować je rozgniecionym wcześniej awokado, wyłożyć plastrami wędzonego łososia oraz cebuli i posypać kaparami. Całość skropić sokiem z połowy cytryny i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)