Bajgle z jajkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7021
Bajgle z jajkiem i serem
fot. jonathan mcintosh / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na bajgle:
  • 0,5 kg mąki
  • 100 ml letniej wody
  • 15 dag drożdży
  • 20 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka soli
  • Na nadzienie:
  • 4 jajka
  • 30 dag sera żółtego w plastrach
  • 1 pomidor
  • 1 główka salaty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć w 4 łyżkach letniej wody z 2 łyżeczkami cukru pudru i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej drożdże, cukier, wodę, wyrobić ciasto, zbić w jedną kulę i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować rulon, nałożyć go na cienki wałek, zlepić końce, aby powstały krążki z otworami w środku i ściągnąć z wałka. Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ja papierem, wyłożyć na niego krążki i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, kminkiem, a jak przestygną rozciąć je na połowy. 4 jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich szczyptę soli, pieprzu i smażyć na patelni bez tłuszczu. Zestawić z ognia, kiedy się zetną i podzielić na części. Pomidora i sałatę umyć, osączyć z wody, pomidora pokroić w plastry i przełożyć na połówki bajgli. Położyć na niego kawałki jajka, sałatę, żółty ser i przykryć drugą połówka bajgla.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów