Bajgle z jajkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7021
Składniki:
- Na bajgle:
- 0,5 kg mąki
- 100 ml letniej wody
- 15 dag drożdży
- 20 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka soli
- Na nadzienie:
- 4 jajka
- 30 dag sera żółtego w plastrach
- 1 pomidor
- 1 główka salaty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć w 4 łyżkach letniej wody z 2 łyżeczkami cukru pudru i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej drożdże, cukier, wodę, wyrobić ciasto, zbić w jedną kulę i odstawić na 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować rulon, nałożyć go na cienki wałek, zlepić końce, aby powstały krążki z otworami w środku i ściągnąć z wałka. Przygotować blachę do pieczenia, wyłożyć ja papierem, wyłożyć na niego krążki i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, kminkiem, a jak przestygną rozciąć je na połowy. 4 jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich szczyptę soli, pieprzu i smażyć na patelni bez tłuszczu. Zestawić z ognia, kiedy się zetną i podzielić na części. Pomidora i sałatę umyć, osączyć z wody, pomidora pokroić w plastry i przełożyć na połówki bajgli. Położyć na niego kawałki jajka, sałatę, żółty ser i przykryć drugą połówka bajgla.
Komentarze (0)