Bajgle razowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1243
Bajgle razowe
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier, wlać ciepłą wodę, razem rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną i razową zmieszać ze szczyptą soli na stolnicy, po czym wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, miód i z całości zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki i zawinąć je ręcznie w rulony o grubości 2 palców. Końce rulonów złączyć dokładnie ze sobą i wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów