Bajgle razowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1426
Składniki:
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1,5 szklanki mąki razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże przełożyć do kubka, wsypać do nich cukier, wlać ciepłą wodę, razem rozetrzeć na jednolitą masę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną i razową zmieszać ze szczyptą soli na stolnicy, po czym wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, miód i z całości zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki i zawinąć je ręcznie w rulony o grubości 2 palców. Końce rulonów złączyć dokładnie ze sobą i wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)