Babka orzechowa z lukrem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2450
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 150 g tłuczonych orzechów włoskich
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki wody
- Na lukier:
- 1 białko
- 16 g cukru waniliowego
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy i mieszać na małym ogniu do powstania jednolitej masy, a następnie przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do naczynia, dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia, tłuczone orzechy, masę maślaną i całość miksować, dodając po łyżce ubitej piany z białek. Wysmarować formę masłem i nałożyć do niej zmiksowane ciasto. Następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. W czasie pieczenia ciasto sprawdzać drewnianym patyczkiem (jeżeli się do niego przylepia, to należy piec nadal). Po upieczeniu wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier: cukier i cukier waniliowy wsypać do rondla, dodać białko i ucierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania wlać sok cytrynowy, wymieszać i przelać na ciepłą babkę.
Przygotować lukier: cukier i cukier waniliowy wsypać do rondla, dodać białko i ucierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania wlać sok cytrynowy, wymieszać i przelać na ciepłą babkę.
Komentarze (0)