Babka orzechowa z lukrem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2276
Babka orzechowa z lukrem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 150 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • Na lukier:
  • 1 białko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy i mieszać na małym ogniu do powstania jednolitej masy, a następnie przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wsypać do naczynia, dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia, tłuczone orzechy, masę maślaną i całość miksować, dodając po łyżce ubitej piany z białek. Wysmarować formę masłem i nałożyć do niej zmiksowane ciasto. Następnie całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. W czasie pieczenia ciasto sprawdzać drewnianym patyczkiem (jeżeli się do niego przylepia, to należy piec nadal). Po upieczeniu wyłożyć na talerz.

Przygotować lukier: cukier i cukier waniliowy wsypać do rondla, dodać białko i ucierać drewnianą łyżką do momentu uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania wlać sok cytrynowy, wymieszać i przelać na ciepłą babkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów