Oponki z lukrem herbacianym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2195
Oponki z lukrem herbacianym
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki ananasa kandyzowanego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • Lukier herbaciany:
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Wbić do niej jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze. Mąkę z solą przesypać do większej miski, dodać do tego ubite składniki nad parą wlać roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zrolować, po czym uformować z niego oponki. Podsypać je mąką i pozostawić przez 10 minut. Po tym czasie wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować lukier herbaciany: białka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, wlać sok z cytryny, wsypać zieloną herbatę i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej oponki.

Wszystko posypać kandyzowanymi ananasami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów