Oponki z lukrem herbacianym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2195
Składniki:
- 2 łyżki ananasa kandyzowanego
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 200 g roztopionego masła
- 50 g drożdży
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- Lukier herbaciany:
- 3 białka jaj
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka mielonej zielonej herbaty Matcha
- 1 szklanka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Wbić do niej jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze. Mąkę z solą przesypać do większej miski, dodać do tego ubite składniki nad parą wlać roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zrolować, po czym uformować z niego oponki. Podsypać je mąką i pozostawić przez 10 minut. Po tym czasie wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować lukier herbaciany: białka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, wlać sok z cytryny, wsypać zieloną herbatę i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej oponki.
Wszystko posypać kandyzowanymi ananasami.
Przygotować lukier herbaciany: białka przełożyć do miski, wsypać do nich cukier puder, wlać sok z cytryny, wsypać zieloną herbatę i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami wysmarować upieczone wcześniej oponki.
Wszystko posypać kandyzowanymi ananasami.
Komentarze (0)