Terrina buraczano-dyniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 980
Składniki:
- 6 dużych buraków czerwonych
- 6 łyżek oleju
- 2 małe dynie makaronowe po 700 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pistacji do dekoracji
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeże oregano do dekoracji
Opis przygotowania:
Buraki umyć, odsączyć z wody, wysmarować je 2 łyżkami oleju, oprószyć szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i przez 50 minut. Po upieczeniu buraki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i przełożyć do miski. Do czosnku w misce wlać 4 łyżki oleju, wsypać suszony rozmaryn, pieprz czarny mielony, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dynię umyć, odsączyć z wody, obrać ją ze skórki, usunąć nasiona, środki, a sam miąższ pokroić w cienkie plastry.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej warstwami pokrojone w plastry gotowane buraki i pokrojone plastry dyni. Każdą ułożoną warstwę wysmarować przygotowanym wcześniej czosnkiem z olejem.
Całość owinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, wyciągnąć z formy i przełożyć na tackę. Gotową potrawę udekorować świeżym oregano i posypać pistacjami.
Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i przełożyć do miski. Do czosnku w misce wlać 4 łyżki oleju, wsypać suszony rozmaryn, pieprz czarny mielony, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dynię umyć, odsączyć z wody, obrać ją ze skórki, usunąć nasiona, środki, a sam miąższ pokroić w cienkie plastry.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej warstwami pokrojone w plastry gotowane buraki i pokrojone plastry dyni. Każdą ułożoną warstwę wysmarować przygotowanym wcześniej czosnkiem z olejem.
Całość owinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, wyciągnąć z formy i przełożyć na tackę. Gotową potrawę udekorować świeżym oregano i posypać pistacjami.
Komentarze (0)