Terrina buraczano-dyniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 783
Terrina buraczano-dyniowa
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 dużych buraków czerwonych
  • 6 łyżek oleju
  • 2 małe dynie makaronowe po 700 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pistacji do dekoracji
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeże oregano do dekoracji

Opis przygotowania:

Buraki umyć, odsączyć z wody, wysmarować je 2 łyżkami oleju, oprószyć szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i przez 50 minut. Po upieczeniu buraki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i przełożyć do miski. Do czosnku w misce wlać 4 łyżki oleju, wsypać suszony rozmaryn, pieprz czarny mielony, szczyptę soli i wymieszać. Następnie dynię umyć, odsączyć z wody, obrać ją ze skórki, usunąć nasiona, środki, a sam miąższ pokroić w cienkie plastry.

Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej warstwami pokrojone w plastry gotowane buraki i pokrojone plastry dyni. Każdą ułożoną warstwę wysmarować przygotowanym wcześniej czosnkiem z olejem.

Całość owinąć folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, odwinąć z folii, wyciągnąć z formy i przełożyć na tackę. Gotową potrawę udekorować świeżym oregano i posypać pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów