Babka batatowo-jabłkowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1236
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 ziemniaki bataty
- 2 słodkie jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bataty oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Następnie bataty obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do tartych batatów wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i wlać do tego olej. Składniki w misce dobrze rozmieszać na jednolitą masę. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić je gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wymieszać ze składnikami w misce. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)