Babka batatowo-jabłkowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1236
Babka batatowo-jabłkowa
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 ziemniaki bataty
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bataty oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Następnie bataty obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do tartych batatów wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i wlać do tego olej. Składniki w misce dobrze rozmieszać na jednolitą masę. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić je gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry i wymieszać ze składnikami w misce. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów