Babka ułańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2785
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 3 cebule
- 1 kg boczku bez kości
- 3 łyżki masła
- pieprz
- sól
- bułka tarta
Opis przygotowania:
2 cebule obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie masła. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i usmażyć. Jajka rozmącić w talerzu. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce razem z jedną cebulą. Starte ziemniaki z cebulą połączyć z usmażonym boczkiem, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i bułką tartą. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i piec przez około godzinę. Po upływie tego czasu obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec przez 40 minut. Dobrze upieczone babka odstaje od blachy. Gotową podawać na letnio.
Komentarze (0)