Babka ułańska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2785

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • 1 kg boczku bez kości
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta

Opis przygotowania:

2 cebule obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie masła. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i usmażyć. Jajka rozmącić w talerzu. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce razem z jedną cebulą. Starte ziemniaki z cebulą połączyć z usmażonym boczkiem, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i bułką tartą. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i piec przez około godzinę. Po upływie tego czasu obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec przez 40 minut. Dobrze upieczone babka odstaje od blachy. Gotową podawać na letnio.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów