Zapiekanka batatowo-bananowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 750
Zapiekanka batatowo-bananowa
fot. ste3ve / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 4 duże bataty
  • 4 banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bataty oraz banany umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry o grubości 5 mm i przełożyć do brytfanki. Następnie banany obrać ze skóry, pozbawić końcówek, a miąższ pokroić w cienkie krążki i wyłożyć je na pokrojone wcześniej bataty. Całość polać roztopionym masłem, posypać brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości batatów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komenatrzy

Podobne przepisy