Babka z bułek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2461
Składniki:
- 50 dkg czerstwej bułki
- 50 dkg jabłek
- 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 10 dkg cukru
- 6 dkg rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Bułkę pokroić na kromki, ułożyć w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu i zalać mlekiem z roztrzepanymi jajkami. Jabłka umyć obrać ze skóry, pokroić na cienkie plastry i obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Przygotować formę do pieczenia, wysmarować ją masłem i wyłożyć spód wymoczoną bułką. Na bułkę wyłożyć pokrojone jabłka, rodzynki i przykryć pozostałą bułką. Wierzch bułki skropić roztopionym masłem i włożyć formę do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 160 stopni około 45 minut. Po upieczeniu bułkę posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Komentarze (0)