Babeczki czekoladowe z kremem arbuzowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1459
Babeczki czekoladowe z kremem arbuzowym
fot. kgroovy / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 170 ml letniego mleka 2%
  • 150 g tartej gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
  • 160 g galaretki arbuzowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie do rondla wlać letnie mleko, ekstrakt waniliowy, wbić do tego jajka i wsypać tartą gorzka czekoladę. Składniki w rondlu dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać je do wymieszanych, suchych składników. Wszystko dobrze zmiksować, przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika oraz papilotek, przestudzić i przełożyć do pucharków deserowych.

Przygotować krem: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać galaretkę arbuzową i dodać do tego schłodzoną śmietanę kremówkę. Całość utrzeć ręcznie, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki.

Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów