Babeczki czekoladowe z kremem arbuzowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1459
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 170 ml letniego mleka 2%
- 150 g tartej gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Krem:
- 250 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej
- 160 g galaretki arbuzowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie do rondla wlać letnie mleko, ekstrakt waniliowy, wbić do tego jajka i wsypać tartą gorzka czekoladę. Składniki w rondlu dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać je do wymieszanych, suchych składników. Wszystko dobrze zmiksować, przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika oraz papilotek, przestudzić i przełożyć do pucharków deserowych.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać galaretkę arbuzową i dodać do tego schłodzoną śmietanę kremówkę. Całość utrzeć ręcznie, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki.
Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.
Przygotować krem: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy wsypać galaretkę arbuzową i dodać do tego schłodzoną śmietanę kremówkę. Całość utrzeć ręcznie, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej babeczki.
Wszystko posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)