Babeczki z bakaliami i kremem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 168
Babeczki z bakaliami i kremem
fot. furmanphoto (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g cukierków-jajek
  • 2 łyżki posypki cukierniczej
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanego ananasa
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Po utarciu wbić do tego po jednym jajku, cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. Wsypać do tego stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować, po czym dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, kandyzowane ananasy, skórkę z pomarańczy oraz wlać do tego ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać, przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać do niego śmietanę, wsypać cukier puder i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować, a po czym nałożyć to łyżką na upieczone wcześniej ciasto. Na górę nałożyć cukierki-jajka i posypać wszystko posypką cukierniczą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów