Babeczki z bakaliami i kremem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 327
Składniki:
- 200 g cukierków-jajek
- 2 łyżki posypki cukierniczej
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 160 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka 2%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanego ananasa
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Krem:
- 500 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Po utarciu wbić do tego po jednym jajku, cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. Wsypać do tego stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować, po czym dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, kandyzowane ananasy, skórkę z pomarańczy oraz wlać do tego ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać, przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać do niego śmietanę, wsypać cukier puder i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować, a po czym nałożyć to łyżką na upieczone wcześniej ciasto. Na górę nałożyć cukierki-jajka i posypać wszystko posypką cukierniczą.
Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać do niego śmietanę, wsypać cukier puder i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować, a po czym nałożyć to łyżką na upieczone wcześniej ciasto. Na górę nałożyć cukierki-jajka i posypać wszystko posypką cukierniczą.
Komentarze (0)