Babeczki owsiane z majonezem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2234
Składniki:
- 130 mąki
- 130 g masła
- 40 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 1 słoik majonezu
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Masło roztopić na patelni, dodać do niego płatki owsiane i zrumienić. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, szczyptę gałki muszkatołowej, dodać proszek do pieczenia, roztopione masło z płatkami owsianymi, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wysmarować foremki 2 łyżkami masła, nałożyć w nie ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić (nie wyciągać z foremek). Na przestudzone babeczki wycisnąć szprycą majonez. Boczek pokroić na drobne kawałki, przysmażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i wyłożyć na majonez.
Komentarze (0)