Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1854
Marchewkowe babeczki z lukrem – słodkie wypieki bez glutenu i laktozy
fot. mniam

Składniki:

  • Składniki:
  • * 100 g marchewki
  • * 75 g rodzynek
  • * 125 g miękkiej margaryny
  • * 125 g cukru
  • * 2 jajka
  • * 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY
  • * 50 g mąki kukurydzianej
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( bez glutenu )
  • * lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotowanie:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki.
Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.
Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.

Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne kolory.

www.3pauly.pl

Autor: mniam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów