Drink z melasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2422
Składniki:
- 100 ml whiskey Maker's Mark
- 20 ml Grandama's Molasses (melasy z soku trzcinowego)
- 4 kostki lodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki zielonej herbaty liściastej
- 1 łyżka cukru
- 1 skorka pomarańczowa
- 1 skórka cytrynowa
Opis przygotowania:
Do szklanki wrzucić kostki lodu. Skórę pomarańczową oraz cytrynową sparzyć wrzątkiem i osączyć z nadmiaru wody. Herbatę liściastą przesypać do szklanki, zalać ją 0,5 szklanki wrzącej wody, zaparzyć, odcedzić z liści, a napar wymieszać z cukrem i przestudzić. Przestudzony napar herbaciany wymieszać z melasą soku trzcinowego, whiskey i sokiem z limonki. Wymieszanymi składnikami zalać kostki lodu w szklance. Całość udekorować sparzoną wcześniej skórką pomarańczowa oraz cytrynową.
Komentarze (0)