Ciastka czekoladowe z kremem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1252
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g drylowanych wiśni
- 120 g masła rozpuszczonego
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki maślanki
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 200 g serka mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z sodą i solą. Masło roztopić w małym garnuszku.
Do misy miksera wlać rozpuszczone masło, dodać do niego kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i całość zmiksować. Wyrobioną masę rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w niej kubkiem krążki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.umieszczamy czekoladę w szklanej misce i miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą w taki sposób tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła). Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciastka.
Wszystko posypać posiekanymi drobno, drylowanymi wiśniami.
Do misy miksera wlać rozpuszczone masło, dodać do niego kakao i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę i całość zmiksować. Wyrobioną masę rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w niej kubkiem krążki. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 12-15 minut. Po upieczeniu ciastka wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn.umieszczamy czekoladę w szklanej misce i miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą w taki sposób tak, aby dno miski nie dotykało wody. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia (aż nie będzie gorąca, tylko delikatnie ciepła). Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone, cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciastka.
Wszystko posypać posiekanymi drobno, drylowanymi wiśniami.
Komentarze (0)