Pita z jajkami, serem, warzywami i mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1666
Składniki:
- 200 g łopatki wieprzowej bez kości
- 6 łyżek oleju
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 2 chlebki pita
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego pokrojoną paprykę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do składników. Następnie rozgrzać pozostały olej na drugiej patelni i smażyć na nim chlebki pita przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym nałożyć na nią wszystkie smażone wcześniej składniki. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i przelać do całości. Wszystko wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)