Kaiserschmarrn z musem jabłkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2865
Składniki:
- 200 g musu jabłkowego
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 500 ml mleka 2%
- 150 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 5 jaj
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz szczyptą soli na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając, a następnie dodać do tego ubitą pianę z białek. Wszystko dobrze wymieszać, po czym przelać na połowę dobrze rozgrzanego masła na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor z jednej strony, a potem ściągnąć z patelni. Rozgrzać drugą połowę masła na patelni i smażyć na nim drugą stronę składników na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, pokroić je na kawałki, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem. Gotową potrawę podawać z musem jabłkowym.
Komentarze (0)