Kaiserschmarrn z musem jabłkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2571
Kaiserschmarrn  z musem jabłkowym
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g musu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 500 ml mleka 2%
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 jaj
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz szczyptą soli na jednolitą masę. Do utartej masy wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając, a następnie dodać do tego ubitą pianę z białek. Wszystko dobrze wymieszać, po czym przelać na połowę dobrze rozgrzanego masła na patelni. Składniki smażyć na rumiany kolor z jednej strony, a potem ściągnąć z patelni. Rozgrzać drugą połowę masła na patelni i smażyć na nim drugą stronę składników na rumiany kolor. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia, pokroić je na kawałki, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem. Gotową potrawę podawać z musem jabłkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów