Jabłka smażone z musem jabłkowym i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1961
Jabłka smażone z musem jabłkowym i lodami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek (Lobo)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry i usunąć z nich gniazda nasienne. Pół kilo pokroić w ćwiartki, a pozostałe pół kilo zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrząca woda, osączyć z jej nadmiaru i dodać do zmiksowanych jabłek.

Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę, mielone orzechy, cukier puder, cynamon i razem dokładnie wymieszać. Pokrojone wcześniej jabłka w ćwiartki namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie posypać wymieszanymi z drugiego talerza składnikami. Obsypane jabłka wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Całość pozostawić do ostygnięcia, wówczas dodać do tego po jednej gałce lodów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów