Jabłka smażone z musem jabłkowym i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2204
Składniki:
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 2 jajka
- 1 kg jabłek (Lobo)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki rodzynek
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jabłka umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry i usunąć z nich gniazda nasienne. Pół kilo pokroić w ćwiartki, a pozostałe pół kilo zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Rodzynki sparzyć wrząca woda, osączyć z jej nadmiaru i dodać do zmiksowanych jabłek.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę, mielone orzechy, cukier puder, cynamon i razem dokładnie wymieszać. Pokrojone wcześniej jabłka w ćwiartki namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie posypać wymieszanymi z drugiego talerza składnikami. Obsypane jabłka wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Całość pozostawić do ostygnięcia, wówczas dodać do tego po jednej gałce lodów.
Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę, mielone orzechy, cukier puder, cynamon i razem dokładnie wymieszać. Pokrojone wcześniej jabłka w ćwiartki namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie posypać wymieszanymi z drugiego talerza składnikami. Obsypane jabłka wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.
Całość pozostawić do ostygnięcia, wówczas dodać do tego po jednej gałce lodów.
Komentarze (0)