Avgolemono z grzankami i sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- Grzanki:
- 2 łyżki masła
- 1 bagietka
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 100 g sera feta
- 2 pomidory
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- Zupa:
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 0, 5 szklanki ryżu
- 0,5 selera
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować sałatkę: sałatę lodową pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pokruszonym drobno serem feta.
Przygotować zupę: marchew, cebulę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie bulion warzywny przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym wsypać do niego ryż i pokrojone wcześniej warzywa. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, wlać do nich sok cytrynowy, roztrzepać widelcem, przelać do składników z bulionem, po czym wszystko postawić znowu na średnim ogniu, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miseczek.
Przygotować grzanki: bagietkę pokroić na małe kromki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zrumienić na nim pokrojone kromki. Zrumienione ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.
Przygotować sałatkę: sałatę lodową pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pokruszonym drobno serem feta.
Przygotować zupę: marchew, cebulę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie bulion warzywny przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym wsypać do niego ryż i pokrojone wcześniej warzywa. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, wlać do nich sok cytrynowy, roztrzepać widelcem, przelać do składników z bulionem, po czym wszystko postawić znowu na średnim ogniu, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miseczek.
Przygotować grzanki: bagietkę pokroić na małe kromki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zrumienić na nim pokrojone kromki. Zrumienione ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)