Avgolemono z grzankami i sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 947
Avgolemono z grzankami i sałatką
fot. Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Grzanki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 100 g sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Zupa:
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 0, 5 szklanki ryżu
  • 0,5 selera

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Warzywa umyć i osączyć z wody.

Przygotować sałatkę: sałatę lodową pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pokruszonym drobno serem feta.

Przygotować zupę: marchew, cebulę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie bulion warzywny przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym wsypać do niego ryż i pokrojone wcześniej warzywa. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia. Jajka wbić do miski, wlać do nich sok cytrynowy, roztrzepać widelcem, przelać do składników z bulionem, po czym wszystko postawić znowu na średnim ogniu, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miseczek.

Przygotować grzanki: bagietkę pokroić na małe kromki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zrumienić na nim pokrojone kromki. Zrumienione ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.

0 komenatrzy

Podobne przepisy