Ash-e Anar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2284
Składniki:
- Na zupę:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki nasion z granatu
- 2 łyżki syropu z granatów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 mały por
- 0,5 szklanki ryżu Basmati
- 0,5 szklanki łuskanego żółtego grochu
- pęczek świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na pulpety:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka ryżu klejącego
- 1 szklanka łuskanego grochu
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Ryż oraz groch łuskany opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.
Przygotować pulpety: opłukany ryż oraz groch przełożyć do osobnych rondli. Ryż zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Natomiast groch zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym ryżem. Do składników w misce dodać mięso mielone, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować pulpety.
Przygotować zupę: rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojony wcześniej por, szpinak i natkę zielonej pietruszki. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny i syrop z granatu. Wsypać do tego ryż i łuskany groch. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wrzucić do tego przygotowane pulpety i wszystko razem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać nasionami granatu.
Przygotować pulpety: opłukany ryż oraz groch przełożyć do osobnych rondli. Ryż zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Natomiast groch zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z ugotowanym ryżem. Do składników w misce dodać mięso mielone, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować pulpety.
Przygotować zupę: rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojony wcześniej por, szpinak i natkę zielonej pietruszki. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny i syrop z granatu. Wsypać do tego ryż i łuskany groch. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wrzucić do tego przygotowane pulpety i wszystko razem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać nasionami granatu.
Komentarze (0)