Ash Reshteh (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3180
Składniki:
- 150 g makaronu nitki
- 8 szklanek wody
- 4 łyżki gęstej śmietany kremówki
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 1 pęczek zielonej kolendry
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki czerwonej fasoli
- 0,5 szklanki soczewicy
- 0,5 szklanki ciecierzycy
- sól
- pieprz
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej kolendry, pietruszki oraz szpinak posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i również pokroić w drobna kostkę. Do rondla wsypać czerwoną fasolę, soczewice i ciecierzycę. Składniki zalać taką ilością wody, aby nie wystawały i moczyć je przez 40 minut. Następnie rozgrzać 3 łyżki olej w drugim rondlu i dodać do tego pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy odcedzić namoczone wcześniej składniki z wody i dodać je do smażonych w rondlu. Wsypać do tego kurkumę, wymieszać i razem smażyć przez 40 sekund. Całość zalać wodą, dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, kolendry i szpinak. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy zmiękną, mąkę przesypać do miseczki, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru, rozmieszać łyżeczką i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać i wrzucić do tego makaron nitki. Gotować do chwili, aż makaron będzie miękki. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie poleć gęstą śmietaną. Pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem oraz 1 ząbek czosnku, zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)