Ash Reshteh (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3180
Ash Reshteh (zupa)
fot. superscheeli / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g makaronu nitki
  • 8 szklanek wody
  • 4 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 pęczek zielonej kolendry
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki czerwonej fasoli
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 0,5 szklanki ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej kolendry, pietruszki oraz szpinak posiekać drobno. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i również pokroić w drobna kostkę. Do rondla wsypać czerwoną fasolę, soczewice i ciecierzycę. Składniki zalać taką ilością wody, aby nie wystawały i moczyć je przez 40 minut. Następnie rozgrzać 3 łyżki olej w drugim rondlu i dodać do tego pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy odcedzić namoczone wcześniej składniki z wody i dodać je do smażonych w rondlu. Wsypać do tego kurkumę, wymieszać i razem smażyć przez 40 sekund. Całość zalać wodą, dodać do tego pokrojoną natkę zielonej pietruszki, kolendry i szpinak. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy zmiękną, mąkę przesypać do miseczki, wlać do niej 3 łyżki z gotowanego wywaru, rozmieszać łyżeczką i przelać do całości. Wszystko ponownie wymieszać i wrzucić do tego makaron nitki. Gotować do chwili, aż makaron będzie miękki. Po ugotowaniu zupę ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie poleć gęstą śmietaną. Pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem oraz 1 ząbek czosnku, zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów