Arancini z ryżu i pieczarek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2895
Składniki:
- 4 pieczarki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki oliwy do polania kiełków
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula
- 1 opakowanie kiełek buraków
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno białą cebulę i zeszklić ją. Dodać do niej oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, smażyć przez 3 minuty, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć do ryżu. Następnie całość wymieszać, uformować kulki ręcznie, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Usmażone przełożyć na talerz. Kiełki buraków sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody, przełożyć na talerz i polać 2 łyżkami oliwy. Pomidorki koktajlowe umyć osączyć z wody i przekroić na połowy. Do pomidorków dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Następnie zalać octem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do małej miseczki.
Komentarze (0)