Dum Aloo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chili
- 1 łyżeczka nasion kopru
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać je ze skóry.
Rozgrzać mocno olej na patelni, wsypać do niego nasiona kopru, tarty świeży imbir, przyprawę garam masala, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i smażyć je do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno czosnek i pomidory. Całość ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości pomidorów. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną papryczką chili oraz natką zielonej pietruszki.
Rozgrzać mocno olej na patelni, wsypać do niego nasiona kopru, tarty świeży imbir, przyprawę garam masala, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i smażyć je do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno czosnek i pomidory. Całość ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości pomidorów. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną papryczką chili oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)