Dum Aloo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1584
Dum Aloo
fot. Miansari66 / CC0 1.0

Składniki:

  • 500 g małych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać je ze skóry.

Rozgrzać mocno olej na patelni, wsypać do niego nasiona kopru, tarty świeży imbir, przyprawę garam masala, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i smażyć je do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno czosnek i pomidory. Całość ponownie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości pomidorów. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować zieloną papryczką chili oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów