Gobhi matar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 737
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże pomidory
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 kalafior do 1 kg
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Ziemniaki, kalafiora, papryczkę chili oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki, po czym przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Groszek zielony odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielony oraz cały kminek. Smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, imbir, pomidory i dusić do miękkości pomidorów. Kiedy to nastąpi, dodać ugotowane ziemniaki, kalafiora oraz odcedzony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, curry, mieloną kolendrą, dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)