Poori Aloo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2030
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 3 szklanki wody
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki wody przegotowanej przestudzonej
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i również pokroić drobno. Rozgrzać 3 łyżki oleju w rondlu i smażyć na nim kmin rzymski przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażyć do chwili, aż oba składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojony imbir, pokrojone pomidory i kurkumę oraz garam masala. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryka chili i wszystko zalać 3 szklankami wody. Gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich placki ręcznie. Placki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego przegotowaną, przestudzoną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urwać małe kawałki i uformować z nich placki ręcznie. Placki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)