Aloo gobi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1993
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 3 ziemniaki
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 kalafior
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę do miski, po czym skropić je 3 łyżkami oleju i dobrze wymieszać. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Cebulę białą i czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora pokroić w różyczki przełożyć do kolejnej miski, skropić go 3 łyżkami oleju i wymieszać. Następnie pokrojone wcześniej ziemniaki z olejem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Do przyrumienionych ziemniaków dodać pokrojony imbir, kalafiora oraz cebulę białą i czerwoną. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, garam masala, mieloną papryką chili i wymieszać. Składniki nakryć i smażyć do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)