Aloo gobi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1993
Aloo gobi
fot. Paul Goyette (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 3 ziemniaki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 kalafior
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę do miski, po czym skropić je 3 łyżkami oleju i dobrze wymieszać. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Cebulę białą i czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora pokroić w różyczki przełożyć do kolejnej miski, skropić go 3 łyżkami oleju i wymieszać. Następnie pokrojone wcześniej ziemniaki z olejem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Do przyrumienionych ziemniaków dodać pokrojony imbir, kalafiora oraz cebulę białą i czerwoną. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, garam masala, mieloną papryką chili i wymieszać. Składniki nakryć i smażyć do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów