Matar Mushroom

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 985
Matar Mushroom
fot. Sameer Goyal Jaipur (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g małych pieczarek
  • 250 g mrożonego, zielonego groszku
  • 3 pomidory
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 czerwona suszona papryka
  • 1 łyżka kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Zielony groszek rozmrozić. Pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć je do miksera. Wsypac do nich mieloną paprykę chili, kurkumę, garam masala i dodać do tego pastę czosnkowo-imbirową. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Czosnek z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego kminek, mielone nasiona kolendry, dodać liście laurowe, suszoną czerwoną papryczkę chili i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną, zieloną papryczkę chili, cebulę, czosnek i smażyć do ich zeszklenia. Wtedy wlać do tego zmiksowane składniki z miksera, wodę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wrzucić do tego rozmrożony zielony groszek, pieczarki, całość doprawić do smaku szczyptą soli jeśli trzeba, wymieszać i dusić do miękkości. Kiedy groszek z pieczarkami zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów