Bułki z nori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2090
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 płaty nori
- 5 g drożdży
- 2 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Płaty nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po czym wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i dodać do tego posiekane drobno płaty nori. Ponownie całość zagnieść i zrobić z ciasta kulki wielkości pięści. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować je białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)