Bułki z nori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1863
Bułki z nori
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaty nori
  • 5 g drożdży
  • 2 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Płaty nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać roztarte drożdże, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po czym wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i dodać do tego posiekane drobno płaty nori. Ponownie całość zagnieść i zrobić z ciasta kulki wielkości pięści. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wysmarować je białkiem jajka, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów