Agnolotti z parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2013
Agnolotti z parmezanem
fot. Yogma / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g parmezanu w całości
  • 20 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Na farsz:
  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Cały parmezan pokroić na małe kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.

Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do rondla, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Szałwię drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso wieprzowe i wołowe. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego posiekaną wcześniej szałwię, tarta gałkę muszkatołową i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem, do czasu, aż wino odparuje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym ryżem w misce i nałożyć łyżeczką na środek wyciętych kwadratów z ciasta.

Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Składniki gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę marchew, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, dodać do tego pokrojony na kawałki parmezan i smażyć razem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać po potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów