Agnolotti z parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2013
Składniki:
- 250 g parmezanu w całości
- 20 g tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- Na farsz:
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 garść świeżej szałwii
- 1 cebula
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki ryżu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Cały parmezan pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do rondla, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Szałwię drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso wieprzowe i wołowe. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego posiekaną wcześniej szałwię, tarta gałkę muszkatołową i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem, do czasu, aż wino odparuje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym ryżem w misce i nałożyć łyżeczką na środek wyciętych kwadratów z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Składniki gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę marchew, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, dodać do tego pokrojony na kawałki parmezan i smażyć razem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać po potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 1,5 mm i wyciąć w nim kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać do rondla, zalać go 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić, obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Szałwię drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso wieprzowe i wołowe. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego posiekaną wcześniej szałwię, tarta gałkę muszkatołową i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem, do czasu, aż wino odparuje. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym ryżem w misce i nałożyć łyżeczką na środek wyciętych kwadratów z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody. Składniki gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pokrojoną w kostkę marchew, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, dodać do tego pokrojony na kawałki parmezan i smażyć razem do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać po potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)