Tag: witaminy

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma pomnik. Cebula nie tylko stanowi zatem wspaniały dodatek do kanapek uginających się pod naporem pomidora i ogórka, ale jest przede wszystkim lekiem na całe zło…...

Czytaj dalej

Karpie głosu nie mają, ale obfitość zdrowia w święta dają!

Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowym czasem, w którym rzeczy dzieją się na przekór panującej na dworze Zimie. Śnieg, który wszystko przykrywa nigdy nie mówi nam bowiem wprost, czy odejdzie i odsłoni nam Ziemię, a wraz z nią, jej plony. Jest to czas ciszy, w której wszystko umiera. A jednak, my, na przekór światu, wzywamy do domu choinkę, która nie daje...

Czytaj dalej

Chleb świętojański

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk, posiłek, który pozwolił mu przeżyć tak trudną niegdyś codzienność. Zboża, z których został zrobiony chleb, były darem żywiołów ziemi, słońca i deszczu. Chleb oznaczał więc...

Czytaj dalej

Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki witaminy PP, która uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także dba o odpowiedni stan nabłonka skóry, przewodu pokarmowego raz układu nerwowego. Witamina PP...

Czytaj dalej

Alternatywne źródła białka

Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas, jako ludziach myślących, to jednak nie jest to warunek naszego myślenia. Jest to raczej motto człowieka cynicznego, tego, który nie uważa się za zwierzę jedząc...

Czytaj dalej

Bób alternatywą dla mięsa

Bób jest warzywem strączkowym, ale jako taki jest on bogaczem białka i dlatego z powodzeniem może być spożywany jako alternatywa dla mięsa. Wspomaga też układ krążenia krwi w organizmie, a w przeciwieństwie do mięsa nie blokuje jej tłuszczem. Służy więc on dobrze do leczenia niedokrwistości, ale warto także posmakować bobu w czasie ciąży, bo pozwoli on płodowi lepiej się układać,...

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona z siebie kwaśne soki i w nich fermentowała, a wraz z bakteriami tworzyła świetną potrawkę leczniczą działającą w wielu kierunkach. Kapusta kiszona leczy florę żołądkową,...

Czytaj dalej

Wielka Witamina C

Witamina C stanowi system ożywczych składników, które razem powodują wiosnę w ludzkim organizmie. A jednak powszechnie przyjęło się uważać ją za lek na przeziębienie, co spowodowało groteskową medycznie sytuację: medycyna ma przed oczami witaminę C, która może leczyć ludzi z raka, ale nie chce jej widzieć. Ten niedowład widzenia spowodował powstanie lawinowej, monstrualnej postaci ścieków, przesączanych przez organizm człowieka, które...

Czytaj dalej

Maliny i ich niezwykłe właściwości

Latem zjadamy je prosto z krzaczka, a w okresie jesienno-zimowym dodajemy do herbaty. Można z nich robić różne przetwory, ale oprócz tego, żę maliny wyśmienicie smakują, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Czytaj dalej