Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Oceń:
(0 głosów)
Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki witaminy PP, która uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także dba o odpowiedni stan nabłonka skóry, przewodu pokarmowego raz układu nerwowego. Witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, a dzięki temu wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu. A jednak główną rolą wątroby jest detoksykacja, dlatego jedząc wątróbkę spożywamy najbardziej zanieczyszczony organ w ciele zwierzęcia.

Należy jednak oczyścić wątrobę z mitów związanych z tą detoksykacją. Powszechne wyobrażenie przedstawia ją jako siedlisko wszystkich szkodliwych związków i trucizn dostarczanych organizmowi, które akumulują się właśnie w wątrobie. Wydaje się więc szaleństwem spożywanie magazynu trucizn, a jednak jest to magazyn najdoskonalszy w świecie, który rozkłada szkodliwe substancje toksyczne na substancje łatwe do wydalenia i nieszkodliwe. Dlatego też bez sprawnie działającej wątroby niemożliwe jest przeżycie. Wątroba z magazynu toksyn zamienia sama siebie w rezerwuar wielu wartościowych dla życia substancji od cholesterolu po niezbędne dla życia mikroelementy. Nagromadzone bogactwa starczają na kilka miesięcy nawet jeśli nie są aktywnie dostarczane. Ta magazynująca własność wątroby pozwala na traktowanie jej jako najlepszego źródła mikroelementów w diecie. Znacząca większość mikroelementów występujących w wątrobie znajduje się w stężeniu większym niż w roślinach powszechnie używanych w kuchni.

Wątróbka ze względu na podnoszenie poziomu cholesterolu nie powinna być jednak składnikiem pokarmowym osób cierpiących na choroby układu krążenia. Powinny unikać jej także kobiety w ciąży, ponieważ nadmiar witaminy A, którą zawiera może źle wpływać na rozwój dziecka. Unikać wątróbki powinny także osoby mające skłonność do wysokiego poziomu kwasu moczowego we krwi i ataków dny moczowej. Wątróbka jest jednak doskonała dla osób o skłonnościach do niedokrwistości, cierpiących na anemię lub obficie miesiączkujących. Wątróbka zawiera odpowiednie składniki krwiotwórcze, takie jak żelazo, witaminy B12 oraz kwas foliowy.

Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce minimum dwa dni, dlatego dokonując zakupów należy zwracać uwagę na wygląd wątróbki, czy jest ona jednolita w kolorze, o błyszczącej powierzchni oraz śliska w dotyku (nie „lepka”).

Wątroba jak alchemik - przetwarza to, co szkodliwe, w substancje najcenniejsze dla naszego organizmu, dlatego też jako toksyczna nie będzie leżała nam na wątrobie.

Autor: Joanna

Komentarze (0)

Inne artykuły

Szafran - przyprawa na wagę złota

W momencie, w którym stoi nasza cywilizacja, trudno sobie wyobrazić, że istnieją przyprawy, których wartość przekracza rząd nawet kilku dolarów za gram. Cena oczywiście wiąże się nie tylko z powszechnymi cenami importu, paliwa, etc. ale...

Czytaj dalej

Dlaczego warto poparzyć się pokrzywą?

Pokrzywę zalicza się do chwastów i jako taką tępi z ogrodu. A jednak pokrzywa w żaden sposób nie jest bytem jałowym. Przeciwnie, swoją pożyteczność może wyrazić z całym ciężarem sensu tego wyrazu: pożyteczność oznacza, że...

Czytaj dalej

Czarny bez – medycyna i tajemnica

Czarny bez jest rośliną, która wiosną wydaje z siebie piękne białe kwiaty, po to, aby na jesień zamknąć się w czarnych owocach. Z białych kwiatów czarnego bzu możemy przygotować kordiał, natomiast z jego czarnych owoców:...

Czytaj dalej

Zero Waste - jak nie marnować rzeczy i jedzenia?

Coraz większą popularnością cieszy się styl życia Zero Waste, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej opadów, by zadbać o środowisko. Czasy konsumpcjonizmu przemijają na rzecz stylu życia naszych babć, kiedy zepsute rzeczy...

Czytaj dalej
Więcej artykułów