Chleb świętojański

Oceń:
(1 głos)
Chleb świętojański
fot. Chixoy (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Chleb od wieków uważany jest za symbol niebiańskiego pokarmu. Posiada on niezwykle sakralne znaczenie, ale nie w znaczeniu liturgicznym, a dogłębnie świeckim: człowiek z plonów, które zebrał od ziemi potrafił wytworzyć za pomocą własnych rąk, posiłek, który pozwolił mu przeżyć tak trudną niegdyś codzienność. Zboża, z których został zrobiony chleb, były darem żywiołów ziemi, słońca i deszczu. Chleb oznaczał więc łaskę pogańskich bożków, którzy pozwalali aby żyto rosło, a człowiek mógł dzięki niemu zaspokoić swój głód. Świętość chleba wiąże się więc z życiem, które mogło trwać przy wspólnym stole najedzonej rodziny, a większej perspektywie całej wspólnoty ludzkiej. To niezwykłe znaczenie wynikające z pierwotnych lęków związanych z przetrwaniem i kojeniem tych lęków poprzez chleb sprawia, że nadajemy pewnym rzeczom znaczenie przynajmniej synonimiczne.

Chleb świętojański nie jest więc chlebem w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale tym, co w czasach biblijnych stanowiło „chleb powszedni” dla Jana Chrzciciela. Są to w rzeczywistości strąki drzewa karobowego, które dodatkowo przypominają szarańczę. Już teksty Starego Testamentu podają, że Jan Chrzciciel żywił się „szarańczą”, co w istocie oznaczało właśnie owoce tego drzewa, które swym kształtem naśladują te złośliwe owady. Szarańczyn strąkowy, a inaczej drzewo karobowe wydaje więc z siebie owoce, które nazywamy chlebem świętojańskim.

Owoce karobu wykorzystywane są w wieloraki sposób. Przede wszystkim ze względu na to, że zawierają 50% cukrów mogą być substytutem wielu roślin używanych do produkcji słodyczy oraz stosowane w wyrobach cukierniczych. Jest chleb świętojański zdrowym zamiennikiem czekolady: ponieważ nie zawiera takich stymulantów jak kofeina czy teobromina (które tworzą prawdziwą czekoladę) nie powoduje uzależnienia od siebie. Karob ma więc tą znaczącą przewagę nad czekoladą, że nie wywołuje nadpobudliwości, nerwowości, nudności oraz palpitacji, które są szczególnie niekorzystne u kobiet w okresie ciąży. Kofeina zwiększa także emocje, uwalnia zapasy energetyczne organizmu, a więc uwalnia cukry z wątroby do krwiobiegu, co w ostateczności może skutkować cukrzycą oraz złym samopoczuciem. Ponieważ karob nie zawiera kofeiny, ale smakiem zbliżony jest do kakao i miodu, może z powodzeniem stanowić zdrowszy dodatek do potraw kulinarnych czy wyrobów cukierniczych.

W chlebie świętojańskim zawarte jest ok. 80% białka oraz witaminy A, B2, B3 oraz D. Jest on aktywny również w składniki wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, manganu, baru, miedzi oraz niklu. Spożywanie chleba świętojańskiego pod różnymi postaciami wpływa na lepsze funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Dzięki niemu polepsza się trawienie w naszym żołądku, obniża się poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi. Owoce mogą być zatem stosowane w leczeniu biegunki, astmy, alergii, kaszlu, grypy, niedokrwistości oraz różnego rodzaju bólu. Co więcej, regularne stosowanie karobu pozwala zapobiegać nowotworom płuc a także osteoporozie. Substancje zawarte w chlebie świętojańskim zapobiegają również rozwojowi bakterii w organizmie.

Chleb świętojański pomaga człowiekowi w zdrowszym funkcjonowaniu, a przy okazji jest źródłem smaku słodyczy, która nie uzależnia, a daje niezwykłą radość.

Autor: Joanna

0 komenatrzy

Przeczytaj także:

Savoir-vivre - jak zachowywać się przy stole?

Kultura dnia codziennego w Polsce niegdyś zachwycała cudzoziemców. Zasady savoir-vivre znane były wszystkim, a tak naprawdę nikt nie musiał się ich uczyć, gdyż kultura była porządkiem dziennym. Fundamenty naszej obyczajowości napawały nas dumą, a zagraniczni...

Czytaj dalej

Cebula - płacz, który leczy

Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...

Czytaj dalej

Czy wątróbka leży nam na wątrobie?

Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...

Czytaj dalej

Alternatywne źródła białka

Jedzenie mięsa jest rzeczą oczywistą dla naszej cywilizacji. To polowanie na zwierzęta wpłynęło na rozwój ludzkiego mózgu, a co za tym idzie, pozwoliło wyjść ze stanu zezwierzęcenia. Choć jedzenie zwierząt pozwala mówić nam o nas,...

Czytaj dalej