Żurek na białej kiełbasie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1428
Składniki:
- 500 ml gotowego zakwasu żytniego do żurku
- 300 g białej, parzonej kiełbasy
- 200 g wędzonej szynki
- 4 jajka
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 żabki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać ze skórki, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu.
Po zeszkleniu dodać pokrojoną w drobne kawałki szynkę wędzoną i białą kiełbasę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.
Następnie wlać do rondla bulion warzywny i dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Zagotować na średnim ogniu.
Po zagotowaniu dodać zakwas do żurku, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotować.
Zdjąć rondel z ognia i przelać zawartość na talerz.
W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.
Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Po zeszkleniu dodać pokrojoną w drobne kawałki szynkę wędzoną i białą kiełbasę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.
Następnie wlać do rondla bulion warzywny i dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Zagotować na średnim ogniu.
Po zagotowaniu dodać zakwas do żurku, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotować.
Zdjąć rondel z ognia i przelać zawartość na talerz.
W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.
Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)