Żurek na białej kiełbasie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1428
Żurek na białej kiełbasie
fot. bestproject (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 ml gotowego zakwasu żytniego do żurku
  • 300 g białej, parzonej kiełbasy
  • 200 g wędzonej szynki
  • 4 jajka
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 żabki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać ze skórki, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu.

Po zeszkleniu dodać pokrojoną w drobne kawałki szynkę wędzoną i białą kiełbasę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.

Następnie wlać do rondla bulion warzywny i dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Zagotować na średnim ogniu.

Po zagotowaniu dodać zakwas do żurku, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie zagotować.

Zdjąć rondel z ognia i przelać zawartość na talerz.

W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skorupek i dodać do potrawy.

Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów