Żurek na mleku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 4837
Żurek na mleku
fot. jbcurio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 dag włoszczyzny
  • 3/4 l kiszonego żuru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • czosnek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić,opłukać, pokroić, ugotować wywar, odcedzić. Wlać żur do wywaru, zagotować, połączyć z mlekiem. Śmietanę rozmieszać z mąką, podprawić żur, zagotować, przyprawić do smaku. Dodać roztarty czosnek i majeranek. Podawać z ziemniakami.

Autor: oliwka

0 komenatrzy

Podobne przepisy