Zupa złocista

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1799
Zupa złocista
fot. Moe_ / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 wysuszone strączki czerwonej chili
  • 1,2 kg dyni
  • 50 dkg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 700 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 5 dkg pestek z dyni
  • 10 dkg kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • skórka z 1 pomarańczy

Opis przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać w rondlu i podsmażyć na niej cebulę, czosnek oraz pokrojoną drobno chili. Do cebuli dodać pokrojone ziemniaki i dynię. Całość przykryć i dusić do 10 minut, potem dodać do tego bulion warzywny i sok pomarańczowy. Wszystko zagotować pod przykryciem przez 20 minut. Pestki z dyni obrać, zrumienić na patelni bez tłuszczu i wystudzić. Wyciągnąć kilka kawałków dyni z rondla, a resztę zmiksować z jej całą zawartością. Zmiksowaną zupę doprawić solą i pieprzem, nalać na talerze i łyżką nałożyć śmietanę na środek talerzy. Na śmietanę położyć odłożone kawałki ugotowanej dyni i posypać zrumienionymi pestkami z dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów