Zupa złocista
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1799
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 wysuszone strączki czerwonej chili
- 1,2 kg dyni
- 50 dkg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 700 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 ml soku pomarańczowego
- 5 dkg pestek z dyni
- 10 dkg kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- skórka z 1 pomarańczy
Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać w rondlu i podsmażyć na niej cebulę, czosnek oraz pokrojoną drobno chili. Do cebuli dodać pokrojone ziemniaki i dynię. Całość przykryć i dusić do 10 minut, potem dodać do tego bulion warzywny i sok pomarańczowy. Wszystko zagotować pod przykryciem przez 20 minut. Pestki z dyni obrać, zrumienić na patelni bez tłuszczu i wystudzić. Wyciągnąć kilka kawałków dyni z rondla, a resztę zmiksować z jej całą zawartością. Zmiksowaną zupę doprawić solą i pieprzem, nalać na talerze i łyżką nałożyć śmietanę na środek talerzy. Na śmietanę położyć odłożone kawałki ugotowanej dyni i posypać zrumienionymi pestkami z dyni.
Komentarze (0)