Zupa ziemniaczana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2863
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- włoszczyzna świeża lub suszona
- płaska łyżka smalcu
- 400 gram łopatki lub innego mięsa
- 2 cebule
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- vegeta lub inne ziarenka
Opis przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucamy smalec i drobno posiekaną włoszczyznę lub susz, gdy włoszczyzna będzie już miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Odstawiamy z ognia. Następnie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy przez 5 minut a następnie zalewamy 2 szklankami wody i dusimy aż mięso będzie miękkie. Mięso może być przez jakiś czas gumowe ale na pewno w zupie zmięknie. Gdy mięso jest już miękkie (może być trochę gumowe) dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Można podawać i zajadać się ze smakiem. Smacznego ;)
Komentarze (0)